Over schapenhof

Het ontstaan van het schapenhof begint in de jaren 60 wanneer mijn ouders Jos Aerts en Maria Verhoeven zich komen vestigen hebben in de Langstraat te Rijkevorsel.

Mijn vader die werkte als ploegarbeider in Nederland ging voor de aardigheid eens naar Mol markt en bracht 2 schapen mee. Sindsdien zijn ze nooit meer weggeweest op het bedrijf. Waar het toen nog vaak om wat kweken ging en wat handel met een 10-tal schapen als inzet, veranderde mijn vader in de jaren 80 het geweer van schouder en ging als landbouwzelfstandige aan de slag.

Er werden stallen opgetrokken voor een 100 fokzeugen. Daarnaast kwam een zelfgemaakte houtenpotstal waar elk jaar 150 rammen werden afgemest voor de handel. Ja, één ding heb ik meegekregen: maak nooit te veel kosten; wat je zelf kan moet je niet afdragen aan de bank.

Als kleine jongen was ik al bezeten van schapen en waren het hoogdagen wanneer ik met mijn vader naar de schapenmarkten mocht. Maar wat kon hij hard zijn in zijne “commerce”: menigmaal kroop ik achter hem wanneer hij zich mengde in de debatten om juist die schapen te kopen. Wanneer we dan thuiskwamen had mijn moeder steeds de pan met spek op tafel staan om de markt te bespreken. Iets wat ik nooit zal vergeten.

Met het verdwijnen van de markten eind de jaren 90 veranderde er ook veel op het bedrijf. Schapen moesten geregistreerd worden (Sanitel deed zijn intrede) en het werd alsmaar moeilijker om nog met handel de kost te verdienen. Zelf werd ik een prille twintiger die net zijn diploma van onderwijzer beet had en voor een dilemma stond.

Natuurlijk moest ik geld verdienen buiten het bedrijf want het gaf nooit geen zekerheid. Het was te klein en vooral: ik had veel gezien. Ouders die kei hard moesten werken om hun 3 kinderen te laten studeren en dan weer geconfronteerd werden met de tegenspoed. Dioxinecrisis, mond en klauwzeer, de blauwtong, ... Zaken die je niet in de hand had.

In 2003 kreeg ik van mijn schoonbroer de ideale ingeving. De kangoeroewoning: samen met mijn vrouw kozen we ervoor om bij de ouders in te gaan wonen en het huis te vergroten. Dit was het! Bij mij schapen kunnen wonen en dicht bij de naaste familie Een droom ging in vervulling. Schitterend hoe mijn 2 zussen en ouders achter het idee stonden en ons volledig steunden.

De varkens gingen weg en hun plaats in de stallen werd ingenomen door een 100 tal swifter-fokooien. Het huidige bedrijf (vanaf toen werd het Schapenhof genoemd )was geboren dat zich ging specialiseren in produceren van paaslammeren, die volledig bestemd zijn voor de vleesproductie. Van handel is dan geen sprake meer.

Door het overlijden van ons moeke in 2010 beslisten we samen met de vrouw om van het Schapenhof een educatieve hoeve te maken. Met succes werden tal van geleide activiteiten georganiseerd waar schaap en spel centraal staan. We hadden een stal omgevormd waar de mensen ontvangen werden maar werden geconfronteerd met de beperkingen van deze ruimte (niet weerbestendig, geen sanitaire blok,...)

Doordat we eind 2011 met succes toezegging kregen voor een subsidie voor ons Leaderproject met als naam Happy Sheep Project staan 2012 en 2013 helemaal in het teken van de grote veranderingen op het Schapenhof en is de toekomst verzekerd om een mooie educatieve trekpleister te worden van de Noorderkempen.